Olajcsere helyett motorcsere?

Olajcsere helyett motorcsere?

A motorolaj ára egy átlagos gépjármű üzemeletetési költségeinek mindössze töredékét teszi ki, az alkatrészek költségével pedig nincs is értelme összehasonlítani. Mégis, egyre gyakrabban fordul elő a Fáber-Team szervizében is, hogy valamelyik ügyfelünk kocsijában motorcserére van szükség - csak mert nem figyelt oda a megfelelő olajszintre.

Olajcserével a motorhiba ellen?

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy sokan készpénznek veszik a gyártók által 25-30 ezer körülire, a "long life" olajok mellett pedig akár 30-50 ezer km-re ajánlott olajcsere tényét. Csakhogy ezek az értékek ideális körülményekhez lettek meghatározva, azaz csak bizonyos feltételek teljesülése esetén garantált ez az érték.
Fontos információ például, hogy a motor alapvetően csak új korában képes valóban kibírni 25-30 ezer km-t olajcsere nélkül. Ahogy öregszik, romlik a belső tömítettsége, szennyeződések gyűlnek fel vagy éppen rakódnak le benne, ami természetesen hatással van a motor állapotára is, ami még inkább „falni fogja” az olajat. Ugyanígy, ha a minőségi gyári olajszűrőt idővel utángyártott darabra cseréljük, akkor egészen biztos, hogy az olaj nem fog kitartani az ideális körülményekhez meghatározott ideig.

Az alacsony olajszint csökkenti a motor élettartamát

Alacsony olajszint esetén a szennyezőanyagok koncentrációja feldúsul, melyek kopásokat, sérüléseket okoznak a motorban, jelentősen csökkentve ezzel annak élettartamát. Nagyon fontos tehát, hogy időről-időre ellenőrizzük az olajszintet, különben a minimális költséggel járó olajvásárlás helyett meglehet, hogy több százezer forintot fizethetünk majd ki a motorcserére az autószervizben

Így ellenőrizze az olajszintet

1. Álljon meg sík, vízszintes felületen.
2. Kapcsolja ki a motort, és várjon legalább 5-10 percet, különben hamis eredményt is hozhat az ellenőrzés!
3. Húzza ki a nívópálcát, törölje meg alaposan, majd dugja vissza, és húzza ki újból. Ezt követően nézze meg, meddig olajos a pálca.
4. Amennyiben az érték a minimum és a maximum közé esik, nincs probléma.
5. Ha az olajszint a maximum szint fölött van, akkor a biztonság kedvéért ismételje meg a mérést, majd ha ez megerősíti az értéket, forduljon szervizhez!
6. Amennyiben az olajszint a minimum érték alatt van, a lehető leghamarabb - például a legközelebb benzinkúton - töltse fel.
Fontos, hogy soha ne töltsük túl a maximum értéken az olajat, mert az a tömőanyagok károsodását, illetve füstölést okozhat!